Meyer citromos lemon curd recept

A Meyer citrom egyértelműen a citromok királynője, narancsos színe, kissé édeskés íze, és elképesztően frissítő és fűszeres illata miatt is. Ha máshonnan nem, gasztro blogokon már talán hallottál róla. A fajta különlegessége, hogy a citrom és a narancs kereszteződéséből született, és pont most van szezonja (!), de körülbelül csak február végéig, szóval érdemes még most beszerezni. Általában a szupermarketekben és a zöldségeseknél is a sima citromként árulják, tehát még árban sem különbözik a “basic” citromtól. Szerencsére nagyon könnyű felismerni, narancsos színe, kissé kerekebb formája, és az érezhetően puhább héja mellett, az illata is sokkal intenzívebb.

Leginkább az édességekhez passzol, én most egy isteni angol citromkrémet (lemon curd) készítettem belőle, amit elkészíteni nagyon egyszerű, de annál finomabb!

Hozzávalók (ez körülbelül 2 kisebb méretű befőttesüvegre elég) :

  • 4 meyer citrom leve
  • 100 gramm vaj (minél jobb minőségű vajat választasz, annál finomabb lesz)
  • 150 gramm cukor (sok recept ehhez a mennyiséghez 200 grammot ír, szerintem ennyi is bőven elég, mert nagyon tömör így is)
  • 4 tojás 

Egy kis citromhéjat is bele lehet reszelni, de csak akkor, ha kezeletlen héjú citrommal van dolgot, ha nem inkább hagyd ki ezt a lépést.

Elkészítés: Egy hőálló tálba vízgőz felett olvaszd fel a cukrot, a vajat, a citromlével együtt, a vaj mindenképpen szobahőmérsékletű legyen, vagy annál kicsit lágyabb. Amikor már homogén állagú, add hozzá lassan a tojásokat, folyamatos kevergetés mellett (vigyázz nehogy kicsapódjon). Addig kevergesd amíg sűrű, bársonyos krémet nem kapsz, majd vedd le a tűzről és hagyd kihűlni (Tipp: a hőálló edényt, vedd le ilyenkor a lábosról, mert bele “ragadhat”, de vigyázz a felcsapó forró gőz miatt. Ha kihűlt töltsd sterilizált (kifőzött) befőttes üvegekbe. Hűtőben körülbelül 1-2 hétig eláll.

Legjobban az angol short bread-hez illik, és teához, de nagyon jó különböző kekszekhez, a reggeli pirítósra, pohárkrémhez, kalácsra vagy brióshoz (nyamm), de egy jó lemon curd tart-ot is lehet belőle készíteni. Személyes tapasztalatból mondom, hogy a mennyiséggel azért vigyázz mert nagyon eteti magát, de nagyon tömör és intenzív könnyen émelyegni kezdesz, ha túlzásba viszed…

Ha bármi kérdésed vagy észrevételed van, írd meg kommentbe!

Instagram: @flora_fdr

Facebook: @storiesbyflora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s